Amsterdam

Vluchtwegmaatregelen

Locatie

Amsterdam

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam

Jaar

2011-2015

Categorie

Bouw- & projectmanagement

Metro Oostlijn

De nieuwe Europese regelgeving

In de late jaren zeventig van de 20e eeuw zijn in Amsterdam de eerste metrolijnen aangelegd. Een deel van deze metrolijnen lopen door een tunnel, gelegen tussen Centraal Station en Station Amstel. 

 

Om te voldoen aan nieuwe Europese regelgeving omtrent tunnelveiligheid is door de gemeente Amsterdam een project gestart. In dit project is de vluchtveiligheid verbeterd voor reizigers in de tunnel en in de tunnel gelegen stations Centraal Station, Nieuwmarkt, Waterlooplein, Weesperplein en Wibautstraat. 

Oostlijn
Oostlijn

De getroffen maatregelen bestaan hoofdzakelijk uit bouwkundige aanpassingen van de vluchtroutes en herziening van alle veiligheidsinstallaties zoals rook en warmteafvoer-, brandmeld-, alarm en ontruimings- en noodverlichting installaties. 

 

De uitvoering van de werkzaamheden in de tunneldelen en de perrons zijn tussen 2010 en 2015 uitgevoerd door een aannemerscombinatie Croon, Wolter&Dros, Spie en J.P. van Eesteren (CSWE) onder uitdagende omstandigheden zoals doorlopende exploitatie van de metro. Binnen deze aannemerscombinatie heeft Enjoy Building velbouwmanagementtaken vervuld zoals ontwerpcontrole, kwaliteitsborging, regie en coördinatie over de werkvoorbereiding, uitvoering en oplevering. 

Oostlijn
Oostlijn

Metro Oostlijn 2019

Implementatie Scenario Analyse

Nadat project “vluchtwegmaatregelen” en een daaropvolgend renovatieproject van de verdeelhallen van de ondergrondse stations zijn afgerond is een vervolgproject opgestart door de gemeente Amsterdam om de vluchtveiligheid te verbeteren voor de complete stations. Systeemintegratie van de installaties in de veilige tunnel en perrons met de verdeelhallen was nodig.

 

In dit project levert Enjoy Building sinds medio 2019 bijdrage als onderdeel van de opdrachtgever in de vorm van Projectmanagement Techniek. Eisen worden vastgesteld, ontwerpen worden gemaakt, aannemers worden gecontacteerd en uitvoering wordt gecoördineerd.

Heeft u een project dat u met Enjoy Building wilt bespreken?

We nodigen u graag uit om kennis te maken met Enjoy Building. Tijdens dit oriënterende kennismakingsgesprek geven we u inzicht in onze werkwijze en vertellen we meer over onszelf.

Recente projecten